Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
УЧЕСТВО НА РАБОТЕН СОСТАНОК ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ЗАКОН ЗА ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ НА ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ
Датум: 30.5.2011
 
Работниот состанок организиран од страна на Министерство за труд и социјална политика (МТСП) за процесот на имплементација на Законот за еднакви можности на жените и мажите и измени и дополнувања кои треба да бидат направени, имаше за цел зајакнување на процесот на имплементација и поголема посветеност на одговорните субјекти на одредбите од Законот како и измени и дополнувања на истиот. Работниот состанок се одржа во Хотел Милениум во Охрид од 30.05.2011 до 01.06.2011 година. Преку работниот состанок се поттикнаа Граѓанските организации и институциите надлежни за имплементација на Законот да дадат предлози и свои видувања за досегашната имплементација како и за измени и дополнува на истиот. Работни сесии на работниот состанок : - Искуства од имплементацијата на Законот за родова рамноправност и состојбата со родовата родовата рамноправност во Република Србија - Искуства од имплементацијата на Законот за родова рамноправност и состојбата со родовата родовата рамноправност во Босна и Херцеговина - Искуства од имплементацијата на Законот за еднакви можности на жените и мажите во Република Македонија и состојбата со родовата родовата рамноправност - Детектирање на областите од Законот кои се проблематични - Предлози за измени на законот Методи на работа - презентација ( користење на визуелни средства) - работа во групи - дискусија Зеднички ставови/предлози по однос на проблематични области од Законот се: - Насловот на Законот ќе остане ист „Закон за еднакви можности на жените и мажите“; - Во чл.2 да се преформулира целта на законот, односно да се смени зборот „промовирање“ со „создавање на услови и можности за воспоставување на механизми за еднакви можности...“; - Чл.3 - да се измени со тоа што ќе се наведе која е примената на законот; - Чл.4 – да се дополнат дефинициите и да се специфицира за дискриминација, да се додаде дискриминација по основ на пол и наместо „сексуално вознемирување“ да се смени во „сексуално малтретирање“; - Чл.5 – ст1. мерките да се филтрираат, бидејќи главната цел е gender mainstreaming, ст.2 да се додаде приватниот сектор; - Чл.6 – да се појасни дефинирањето на посебните мерки; - Глава 3 – зборот „усвојуваат“ да се смени во „применуваат“, да се направи дбра поделба на мерките; - Глава 4 – да се додаде како субјект „јавни установи/служби“; - Чл.12 – да се додаде нов став за генерален секретар и да се обврзат да даваат родови статистики кои јавно ќе ги презентираат; - Чл.14 т.4 – да се премести оваа точка кај мерките во глава 3, бидејќи не е обврска на Министерството; - Чл.16 – координаторот за еднакви можности на жените и мажите при ЕЛС да биде постојано вработен; - Чл.34 – постапката во овој член да биде иста со постапката од Законот за заштита и превенција од дискриминација; - Глава 9 – да се зајакнат казнените одредби за не-имплементирање на Законот за еднакви можности на жените мажите. Погоре споменатите предлози произлезени од работниот состанок за измени/ дополнувања на Законот за еднакви можности на жените и мажите, претставниците од МТСП истакнаа дека ќе се разгледаат, со што на следниот работен состанок ќе се конкретизира точно на кои членови ќе се направат дополнувања/измени.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.