Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
ЗАЕДНИЧКИТЕ ПРИОРИТЕТИ И ИНТЕРЕСИ – ПРЕДИЗВИК ЗА РЕГИОНАЛНО ВМРЕЖУВАЊЕ НА ЖЕНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН
Датум: 09.05.2013
 
На Регионалната конференцијата на тема „Вмрежување на жените активистки од Македонија, Србија и Косово“ што се одржа на 09.05.2013 во Х. Холидеј Ин,Скопје, околу 80 лидерки и активистки за родова рамноправност и претставнички од институциите за еднакви можности од Македонија, Србија и Косово, разменија искуства и позитивни пракси во однос на постигнувањата на полето на родова рамноправност и дискутираа за факторите за успешно регионално поврзување и соработка. Преку учество во работни групи и пленарни сесии, активистките за родова рамноправност и женски права имаа можност да ги дефинираат заедничките приоритети и клучни области за развивање на регионални иницијативи и партнерства, со цел, интегрирање и зголемување на учеството на жените во јавната, политичката и економската сфера во регионот на Западен Балкан. Конструктивните препораки и заклучоци кои произлегоа од конференцијата, се насочени кон натамошно унапредување и продлабочување на регионалното поврзување и зајакнување на женската солидарност и активизам, со фокус на идентификуваните проблеми и потреби со кои се соочуваат жените од регионот. Kонференцијата беше реализирана во рамките на проектот „Поврзување и зајакнување на женските граѓански организации од Западен Балкан кои работат на женски права и родова рамноправност“ кој е поддржан од Европската Комисија, и имплементиран од партнерските организации: Женска граѓанска иницијатива АНТИКО – Македонија, Партнери за интернационална демократска промена – Белгија, Хелсиншки комитет за човекови права од Србија и Партнерски центар за менаџирање на конфликти од Косово.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.