Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ГОСТИВАР, СЕ ПРЕПОЗНАВА КАКО ЕДЕН ОД НАЈЧЕСТИТЕ ОБЛИЦИ НА ДИСКРИМИНАЦИЈА
Датум: 30.07.2012
 
Јавната трибина на тема „Пристап до институционалните механизми и заштита на правата на граѓаните од дискриминација“ што се одржа на 28.08.2012 во Гостивар, беше можност и граѓаните од оваа општина да се запознаат со основите на дискриминација и нивното препознавање, правната рамка и институционалните механизми за заштита. На трибината земаа учество претставници на маргинализирани групи, но присуствуваа и невладини организации и претставници на институциите ( Центар за институционална работа, МВР и др.) кои ги пренесоа своите искуства од праксата.Учесниците посебно се интересираа за семејното насилство, механизмите за заштита на жртвите и постапката на надлежните институции, што укажува на фактот дека оваа појава како облик на дискриминација е застапена и видлива во општината, но недоволната информираност на граѓаните и недовербата во институциите, се причини за непријавување на истото. Заклучоците кои произлегоа од дискусијата се однесуваат на спроведување на повеќе едукативни настани со различни целни групи, реализација на кампањи за информирање на граѓаните и подобрување на работата на институциите – координирана меѓусекторска соработка и ефикасно извршување на одговорностите. Настанот беше организиран од страна на Женски Центар Гостивар, кој е дел од мрежата на Антико и фацилитиран од Слаѓана Ангелковска, членка на оваа организација.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.