Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
ПОКРЕНАТИ ПРАШАЊА ЗА ЕФИКАСНОСТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ВО ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА
Датум: 20.9.2012
 
Јавната трибина за информирање на граѓаните и маргинализираните групи за пристапот до институционалните механизми за заштита од дискриминација, што се одржа во Тетово на 20.09.2012, со 23 претставници на ранливи категории на граѓани ( социјално загрозени лица, самохрани мајки, лица со посебни потреби) и НВО, ги покрена прашањата во однос на функционирањето на механизмите за заштита, нивната ефикасност и достапност за граѓаните. Воведното излагање од страна на фацилитаторката Гзиме Хајредини, претседателка на Здружението „Златна рака“ Тетово (организација членка на мрежата на Антико), придонесе учесниците/чките да ја подобрат нивната информираност во однос на дискриминацијата, и да проговорат за актуелните проблеми со кои се соочуваат. Во тој контекст, учесниците истакнаа дека, неретко е видлива дискриминацијата врз одделни категории на граѓани во самата средина каде што живеат или работат, но, посочија, дека постојат случаи кога и самите институции / вработени имаат дискриминаторски однос и не ја применуваат доследно законската регулатива и мерките за постапување и заштита. Нефункционирањето на СОС линија за жртви на насилство и непостоењето на Шелтер Центар во Тетово, исто така беа детектирани како проблеми на кои што институциите и граѓанските организации треба да работат, со цел да обезбедат адекватен пристап и поддршка во заштитата на жртвите на насилство. Трибината беше поздравена од учесниците, кои ја истакнаа потребата од континуирано одржување на вакви настани со цел, едукација и информирање на граѓаните.Меѓутоа, еднакво е значајно што нивните предлози и сугестии ќе бидат актуелизирани во локалната заедница и конкретизирани во последователни иницијативи и акции.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.