Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
ОПШТИНА ГОСТИВАР ЗАПОЧНА СО РЕВИДИРАЊЕ НА ЛОКАЛНИОТ АКЦИСКИ ПЛАН ЗА РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ
Датум: 31.08.2012
 
Двете работилници кои ЖГИ Антико ги реализираше со претставници на општина Гостивар (членови на КЕМ, советници и локална администрација) на 31.08.2012, на тема Родово одговорно буџетирање и Планирање и подготовка на локални акциски планови за родова рамноправност, ги отворија прашањата околу иницијативноста и ефикасноста на механизмите за еднакви можности и исполнувањето на нивните обврски и надлежности, согласно Законот за еднакви можности. Презентацијата на темите ги заинтересира присутните учесници, затоа што вклучуваше конкретни насоки и предлози како да го подобрат нивното функционирање, но и практични искуства од другите општини кои можат да ги искористат за свои потреби. Од дискусијата на учесниците можеше да се заклучи дека механизмите недоволно функционираат и дека постоечкиот акциски план за родова рамноправност е нецелосен и неадекватен на потребите во заедницата, затоа што со години наназад не е ревидиран. Во однос на примената на родово одговорно буџетирање во општината, исто така досега не се преземени чекори за воведување на оваа алатка во процесите на буџетирање. Работилниците овозможија да се идентификуваат постоечките проблеми и предизвици и да се предложат конкретни чекори за натамошна соработка помеѓу општина Гостивар и ЖГИ Антико.Ревидирањето на акцискиот план за родова рамноправност е првиот приоритет на кој што соработката продолжува, со интенција таа да продолжи и во однос на неговата имплементација и преземањето на заеднички иницијативи за унапредување на еднаквите можности во општината.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.