Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
КРЕАТИВНИОТ ПОТЕНЦИЈАЛ НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ, ПРИДОНЕСЕ КОН УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ЛЕТНАТА ШКОЛА ВО ОХРИД
Датум: 21.06.2013
 
Во периодот од 15-20 јуни, 2013 во Охрид, 24 средношколци од 4 мултиетнички училишта од Скопје и Тетово, имаа можност да се едуцираат, дружат и преку практични и креативни сесии да ги споделат нивните идеи за развој на мултикултурализмот во нивните училишта и локални заедници. За време на шестдневната Летна школа за мултикултурализам, учениците со поддршка на нивните професори и обучувачи, успешно ги реализираа предвидените содржини согласно агендата и покажаа дека кај нив постои креативен потенцијал, посветеност и иницијативност, за преземање на конкретни активности кои промовираат заедништво, ненасилство, толеранција и соживот. Стекнатите вештини и знаења на младите им помогнаа да подготват 4 јавни акции поврзани со мултикултурализмот, чија имплементација се очекува од месец септември. Учесниците на школата позитивно ја оценија целокупната имплементација на настанот и го изразија своето задоволство поради фактот што младите неколку дена од нивниот летен распуст ги исполнија квалитетно, научија нови работи за себе и другите, но исто така, беа анимирани и поттикнати да ги осознаат придобивките од граѓанскиот активизам, соживотот и споделувањето на заедничките интереси и приоритети. Тие дадоа предлог, да се продолжи и наредните години со организирање на ваков вид едукативни активности за младите, и да се опфатат поголем број на ученици. Инаку, активноста беше реализирана во рамките на проектот „Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата“ – поддржан од Европската Унија, а имплементиран од Женска граѓанска иницијатива Антико во партнерство со здружението Мултикултура.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.