Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
ЖЕНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН СЕ ПОВРЗУВААТ ОКОЛУ ЗАЕДНИЧКИ ИНИЦИЈАТИВИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ
Датум: 26.06.2012
 
Активистки за женски човекови права од Македонија, Србија и Косово, учествуваа на Регионалниот Тренинг за тренери којшто се одржа во Охрид во периодот од 26-29.06.2012, со цел да ги зајакнат нивните фацилитаторски вештини и знаења за родови концепти и антидискриминација, со акцент на нивно поврзување и градење коалиции за конструктивно вклучување во политичките и граѓанските процеси на локално, национално и регионално ниво. Учесничките разменија искуства, ставови и добри практики во однос на нивниот активизам и постоечките состојби на полето на родовата рамноправност, а и се согласија дека има простор за соработка и проширување на регионалните иницијативи во ова поле, бидејќи проблемите и потреби на жените од овие земји се заеднички и отвораат широки можности за меѓусебно поврзување и активно делување во рамките на регионот. Во наредниот период обучените 18 фацилитаторки ќе имаат можност стекнатите знаења да ги мултиплицираат во нивните локални заедници, односно во Република Македонија во таргет општините Кичево и Тетово. Инаку,тренингот е дел од проектот „Поврзување и зајакнување на женски граѓански организации од Западен Балкан кои работат на женски права и родова рамноправност“кој е поддржан од Европската комисија, а во проектната реализација се вклучени партнерските организации: Женската граѓанска иницијатива АНТИКО од Македонија; Партнери за интернационална демократска промена (Белгија); Партнер- Косова - Центар за менаџирање на конфликти (Косово) и Хелсиншки комитет за човекови права (Србија); Проектната имплементација очекуваме да придонесе кон идентификување на постоечките проблеми и бариери, создавање на одржливи капацитети за креирање на стратегии и политики за унапредување на родовата рамноправност на локално и регионално ниво, со посебен акцент на интерсекторската соработка и заеднички заложби на сите засегнати страни во локалните заедници. Овој проект создава можности за формирање на регионални тимови на обучувачки кои ќе дадат придонес за унапредувањето на родовата равноправност во регионални рамки .
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.