Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
ПОТРЕБНА Е ПОГОЛЕМА ЗАСТАПЕНОСТ НА ЖЕНИТЕ ВО СИТЕ ПРОФЕСИИ
Датум: 09.05.2013
 
Според претседателката на женската граѓанска иницијатива “Антико”, Ѓунер Небиу, мажите и жените се еднакви, но потребна е поголема застапеност во сите професии. Правото на жените во Македонија и регионот се движи во нагорна линија, но се уште е потребно да се работи на ова поле.Ова е исходот на проектот за поврзување и зајакнување на капацитетот на женските организации од Косово, Србија и Македонија. Според претседателката на женската граѓанска иницијатива “Антико”, Ѓунер Небиу, мажите и жените се еднакви, но потребна е поголема застапеност во сите професии. “Како што на локално ниво се работи на зајакнување на жените и формирање различни интерсекторски мрежи за унапредување на правата на жените и институционални механизми за постигнување на родова еднаквост, така и на регионално ниво се отвори нова перспектива за меѓусебно запознавање и делење на искуства од работата”, изјави Ѓунер Небиу. Резултати во унапредување во полето на рамноправноста кај жените и мажите, бележат и Србија и Косово. “Се надеваме дека ваквите мрежи кои ги прават женските организации на цивилното друштво ќе придонесат за напредок на општеството кое ќе биде многу посилно и поправедно”, смета Муриќ. Проектот „Вмрежување на жените активистки од Македонија, Србија и Косово“ кој е во реализација веќе 18 месеци, има за цел да создаде услови и можности за рамноправно учество на жените во јавниот и политичкиот живот, како и во сите други свери на општественото живеење.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.