Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
МЛАДИТЕ ДЕБАТИРААТ НА ТЕМА ОД МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМОТ: ПРЕПОЗНАВАЊЕ И ПОЧИТУВАЊЕ НА КУЛТУРАТА НА „ДРУГИОТ“ - 26.09.2013
Датум: 26.09.2013
 
Дебата на тема: „Препознавање и почитување на културата на „другиот“ на 26.09.2013 година беше одржана во просториите на средното училиште СГГУГС „Здравко Цветковски“ од Скопје. Дебатата беше организирана од страна на неформалната група на млади од училиштето кои учествуваа на работилниците реализирани во април и мај, како и на „Летната школа за мултикултурализам“ која се одржа во Охрид. На дебатата активно учество земаа поголем број на ученици од училиштето, како и нивните професори. Целта на овој настан беше младите да разговараат за тоа колку ги познаваат традицијата, обичаите, културата и религијата на своите соученици и колкава е нивната меѓусебна интеракција. Откако на присутните им беше презентиран досегашниот тек на проектот и реализираните активности, младата презентерка, Саранда Јусуфи, поставуваше прашања околу кои се разви активна дискусија. На почетокот учениците повеќе ги истакнуваа разликите кои постојат помеѓу нив, но откако разменија различни ставови и мислења увидоа дека всушност тие се многу слични, а разликите кои се повеќе потенцирани од страна на возрасните се само нијанси кои секоја индивидуа ја прават различна. Оваа дебата е реализирана во рамки на проектот „Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата“ поддржан од Делегацијата на Европската Унија, а реализиран од страна на Женска граѓанска иницијатива АНТИКО и здружението Мултикултура.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.