Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ОД „АРСЕНИ ЈОВКОВ“ И „ЗДРАВКО ЦВЕТКОВСКИ“ ОБЕДИНЕТИ ИСПРАЌААТ ПОРАКА ДО ЈАВНОСТА
Датум: 06.11.2013
 

На 15 ноември 2013 година, со почеток од 13:00, во холот на ВЕРО ЦЕНТАРОТ во Скопје, учениците од скопските училишта ДСУ СУГС „Арсени Јовков“ и СГГУ „Здравко Цевтковски“, во рамките на иницијативата ,,ПРЕКУ МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ КОН СОЖИВОТ НА РАЗЛИЧНОСТИТЕ ВО ЗАЕДНИЦАТА”, организира јавен настан под мотото „Мултикултурализмот наш заеднички стремеж и остварување” за промоција на мултикултурните вредности во нашето општество и обележување на 16 ноември Меѓународниот ден на толеранцијата. Обединети во името на почитувањето на различностите, надминавањето на предрасудите и стеротипите и згомеувањето на меѓусебната толеранција, учениците од овие две мултиетнички училишта реализира двочасовна програма во која изнесоа дел од културното богатство на македонскиот, албанскиот, ромскиот, турскиот и србскиот етникум.

Иницијативата е покрената, планирана и организирана од страна на самите средношколци. Преку читање поезија, музички настапи, ликовна колонија, промоција на училишен весник, делење на флаери и презентирање на позитивни примери на меѓуетничка интеракција на младите во пракса, упатија порака и повик до пошироката јавност за создавање на сигурни заеднички простори за меѓуетничка интеракција и разбирање на мутикултурализмот како вредност која не спојува и не прави помоќни и поефективни во изградба на мирот и одржливиот развој на нашата земја. Проектот финансиски е поддржан од Европска Унија во рамките на Европскиот инструмент за демократија и човекови права (ЕИДХР) а е во имплементација на Женската граѓанска иницијатаива АНТИКО и партнер организацијата ,,Мултикултура,,

 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.