Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА: „ПРЕКУ МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ КОН СОЖИВОТ НА РАЗЛИЧНОСТИТЕ ВО ЗАЕДНИЦАТА“
Датум: 03.12.2013
 

На 03.12 .2013 во Хотел ‘’ Александар Палас“ беше организирана Национална конференција на тема: „Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата“. На настанот свое официјално обраќање имаa Н.Е. Г-дин Авио Орав, Амбасадор на Европската Делегација, Г-дин Сафет Незири, заменик министер за образование и наука и Н. Е. Ралф Брет, шеф на Мисијата на ОБСЕ. Националната конференција имаше за цел да ги сумира резултатите од проектот „Преку младински активизам кон соживот на различностите“ кој е фокусиран на застапување на политики и подобрување на теоријата и праксатаво градењето на мирот во заедницата. На конференцијата се дискутираше за имплементацијата на Стратегијата за интегрирано образование а различните засегната страни разменија ставови за различни искуства, добри практики, постигнати резултати и предизвици.

Заклучоците и препораките од конференцијата ќе се користат за спроведување на Стратегијата за интегрирано образование, во наставните програми и активности но и надвор од училиштата. На конференцијата присуствуваа повеќе од 100 учесници, претставници на меѓународни организации, Министерството за образование и наука, градоначалници, директори на училишта, претставници од невладини организации, професори, претставници од совети на родители, студенти, средношколци. Проектот „Преку младински активизам кон соживот на различностите“ финансиски е поддржан од Европска Унија во рамките на Европскиот инструмент за демократија и човекови права (ЕИДХР) а е во имплементација на Женската граѓанска иницијатаива АНТИКО и партнер организацијата ,,Мултикултура,,.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.