Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Претставници од невладини организации од Р. Македонија и Босна и Херцеговина учествуваа на работилница за “Мониторирање на јавни политики и буџети, изработка на буџети кои се родово ориентирани и правилна употреба на алатките за мониторинг”
Датум: 07.10.2011
 
Во периодот од 02-05.10.2011 година во х. Терме во Сараево – Босна и Херцеговина, се одржа регионална работилница за мониторирање на јавни политики и буџети, изработка на буџети кои се родово ориентирани и правилна употреба на алатките за мониторинг. Работилницата беше организирана само за невладини организации од Р. Македонија и од Босна и Херцеговина. Од двете земји присуствуваа по 11 претставници од невладини/непрофитни организации. ЖГИ АНТИКО исто така испрати своја претставничка да го следи тренингот.
 
Работилницата беше поделени во неколку сесии и тоа три дена по три сесии кои што ги држеа предавачи од Македонија, Србија и Босна и Херцеговина.
 
Предавањата започнаа со вовед во концептот на работилницата и темите кои ќе бидат разработени, како и кои се очекувањата на учесниците од оваа работилница. Беа разработени темите за тоа што е родова еднаквост и зошто родовата еднаквост е битна за социо-економскиот развој на една земја, што е родово одговорно буџетирање и како се врши планирање и подготовка на буџетот, како и кои алатки се сè користат при родово буџетирање и при мониторинг на буџетите.
 
Покрај теоретската презентација на тоа што е значењето програмите, политиките и проектите (владини и невладини), кое е значењето на родово одговорното буџетирање, и како се одвива процесот на буџетирање, составен дел на обуката беше и практичната работа преку примери земени од Р. Македонија и Босна и Херцеговина.
 
Обуката придонесе за подобрување и зајакнување на капацитетите на членките на извршната канцеларија, но понатаму преку тренинзи и работилници и на целата мрежа на ЖГИ АНТИКО.
 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.