Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Почеток на кампањата - бесплатни гинеколошки прегледи за превенција од рак на грлото на матката и дојката
Датум: 24.10.2008
 

Министерството за здравство на Република Македонија во соработка со Македонското женско лоби на 24.10.2008-ма година ја започна кампањата “Надмудри го ракот - биди здрава жена”.
Кампањата официално започна со одржување на прес конференција од страна на министерот г-дин Бујар Османи. Министерот за здравство наведе дека кампањата се спроведува со цел подигање на јавната свест на жените за потребата од редовни ПАП тестови и прегледи. Акцијата ќе трае 3 месеци, а ќе важи за сите жени независно дали се здравствено осигурани. Предвидено е да се направат 13.000 бесплатни ПАП тестови. За оваа намена од буџетот се одвоени 8.5 милиони денари.

Прегледите ќе се реализираат во Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство и Специјалните болници за гинекологија во Чаир, К.Б. во Тетово, Битола, Охрид, Гостивар, Стумица, Велес, Прилеп, Гевгелија, Кочани, Кичево и други.

На прес-конференцијата, беше присутна и Амбасодарката на Холандија, г-ѓа Симоне Филипини, г-ѓа Лилјана Поповска, преседателка на Собраниска комисија за еднакви можности, извршната директорка на МЖЛ г-ѓа Даниела Димитриевска и преставнички на други невладини организации.

МЖЛ со своите членки и други НВО во рамките на кампањата ќе организира 50 трибини каде ќе се објасни значењето на превентивните прегледи и навременото откривање на овие болести. Амбасадорките, жените параментарки и преставничките од невладините организации симболично ја почнаа акцијата со правење на ПАП тест во Клиниката за гинекологија и акушерство и ЕХО и Мамографски прегледи на Институтот за радиологија.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.