Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Родова анализа на кандидатските листи на политичките партии и изборните резултати
Датум: 20.09.2011
 
Резултатите од спроведената родова анализа на кандидатските листи за  Предвремените парламентарни избори 2011 и анализата на изборните резултати, покажаа дека нема некој позначаен напредок кога се работи за застапеноста на жените на изборните листи и процентот на избрани жени во Парламентот, во однос на минатите години.  
Заклучните согледувања од анализата не се многу далеку од очекуваните. Политичките партии генерално ги почитуваат одредбите на Изборниот законик „... на секои три места на листата најмалку едно место му припаѓа на помалку застапениот пол“, но, како по правило и на овие избори, добитните позиции ги резервираат за мажите кандидати, а жените најмногу се позиционираат на 3, 6, 9, 12 ... место, кои се помалку добитни или вoопшто недобитни позиции. Процентуалната застапеност на жените на кандидатските листи се движи од 30% до 60% максимум ( само една кандидатска листа).Ваквата рапределеност на жените на кандидатските листи се рефлектира и врз изборните резултати (30,9% - минимум исполнување на квотата) што укажува дека учеството на жените во Парламентот сé уште е резултат на институционалните механизми, односно законската квота од 30%, а не на политичката волја и сопственото убедување на политичките субјекти.
 
Состојбите се незадоволителни и во владините структури каде сеуште се забележува низок процент на застапеност на жените на високи позиции во Министерствата. Така, од вкупно 19 Министерства во Владата на РМ, само 2 жени се министерки (10,5 %); од 4 заменици на Претседателот на Владата само 1 жена е вицепремиерка ( 25%); од 15 Министерства заменички министерки се само 3 жени ( 20%)......
 
ЖГИ Антико ги следи и документира состојбите во однос на политичкото учество на жените и анализата ја спроведе со цел да се добијат релевантни податоци  кои понатаму ќе бидат основа за идентификување на приоритетите и планирање на активностите и следните чекори на сите засегнати страни за решавање на овој проблем и потреба во нашето општество, се со цел на елиминирање на родовата дискриминација, обезбедување на исти права можности и одговороности за двата пола , како и почитувањето на Уставот и законите на Р. Македонија.  
Се наметнува заклучокот дека доколку не се превземат поамбициозни акции ( од страна на граѓанскиот сектор, ПП и др. засегнати страни) и оние резултати кои досега се постигнати се доведени во прашање, а постои и можност да се вратиме и чекор наназад - како што е состојбата со изборот на градоначалници на општините ( од 3 жени градоначалнички во претходните мандати, во моментов ниту една жена не е на оваа функција).
Целокупната анализа и резултатите се објавени на нашата веб страна во делот под “публикации”.
 
 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.