Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Одржан е форум ,,Зголемување на улогата и влијанието на жените во внатрепартиските структури,,
Датум: 18.07.2011
 
На 15.07.2011 во Крушево се одржа форум на тема ,,Зголемување на улогата и влијанието на жените во внатрепартиските структури,,На форумот беа присутни 30 жени од различни политички партии, како и претставнички од ЕЛС Крушево.Настанот имаше за цел да ги поттикне жените од политичките партии да земат активно учество во креирањето на родово сензитивни политики во рамките на самите политички партии.Имајќи предвид дека политичките субјекти ја имаат клучната улога во овие процеси, од голема важност е да се зголеми учеството на жените во раководните структури на политичките партии, а со тоа и влијанието на жените во процесите на лобирање и застапување на правата и интересите на жените на локално и национално ниво.
Учесничките на форумот дебатираа околу се уште отворените прашања:
  • Колку е активна жената во политиката и внатре во партијата
  • Дали се слуша гласот на жените, односно дали се прифаќаат нивните предлози и сугестии
  • Колку жените имаат можности да напредуваат во политичката кариера
Присутните имаа прилика да разменат сопствени искуства и преку презентирање на сопствени позитивни примери да ги охрабрат и останатите учеснички да бидат поактивни во заложбите за зголемување на учеството на жените во раководните структури на политичките партии и поголемо влијание врз процесите на креирање и донесување на родово сензитивни политики.
Како заклучок се наметна потребата од понатамошна континуирана едукација на жените и зајакнување на нивните капацитети за активно политичко учество, но и едукација на нивните колеги, кај кои значително се присутни предрасуди и стереотипи во однос овие прашања. Воедно, сите се согласија дека и понатаму треба да се ревидира и усогласува законската регулатива, согласно Законот за еднакви можности и меѓународните документи, но, да се работи континуирано и на нивната практична примена. 
 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.