Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Родова анализа на програмите на Политичките партии - „Осум Години подоцна, дали има напредок?“
Датум: 27.12.2010
 

Главната цел на анализата е да го истражи капацитетот на политичките партии (18 парламентарни партии) за развивање, донесување и спроведување на родово сензитивни политики. Притоа, анализата се фокусира на два аспекта од работата на партиите: а) изнесениот став на партијата спрема позицијата на жената во општеството и рамноправноста на половите и б) внатрешната организираност, процедурите и активностите. Воедно, анализата е компаративна – се споредуваат состојбите на ПП во 2010-та година во однос на состојбите по однос на родово сензитивните политики, измерени во 2002-та година.

Во периодот октомври - декември 2010-та година се спроведени следниве активности:
-          анализа на програмите на политичките партии;
-          фокусирано интервју со претставници/чки на политичките партии;
-          разгледувани се дополнителни документи преку кои се уредува работата на партиите;
-          споредени се резултатите од оваа анализа со анализата спроведена во 2002 година;
-          подготвена е публикација со наслов – „Осум Години подоцна, дали има напредок?“

Од вкупно 18 политички партии на кои им беше пристапено, повратно се добија 12 програми кои беа предмет на анализата. Програмите на 6 ПП не беа анализирани поради недостапност или затоа што се во фаза на изработка. Во интервјуто учествуваа 17 политички партии со исклучок на Сојузот на Ромите од Македонија кој не ја прифати соработката.

Публикацијата со резултатите од анализата е печатена и издадена во текот на месец декември. Јавната презентација на резултатите ќе се реализира преку прес – конференцијата во текот на месец февруари.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.