Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Организирање на 5 работилници на родови прашања
Датум: 11.06.2010
 
 
Како резултат на воспоставената соработка преку потпишувањето на Меморандумот за соработка со градоначалниците на одредени ЕЛС во период април – јуни 2010 година се организира вкупно 5 работилници во следниве општини: Куманово, Прилеп, Виница , Кичево, Битола, на работилниците учествуваа 92  државни службеници/чки.
 Активностите се реализира во соработка со МТСП Секторот за еднакви можности и со активно учество на советничката за родови прашања на Министерот за труд и социјална политика Г-ѓа Елена Грозданова. Од посебно значење на овие настани беше третирањето на родова сензибилизираната анализа на локалните буџети, одредување на приоритети и утврдувањето на улогата и значењето на институционални механизми и нивните надлежности во креирањето и имплементацијата на родово сензитивни политики.
Учесниците се изјаснија дека стекнатите знаења ќе им послужат за изготвување на нивните акциските планови.Тие бараа да се организираат континурани едукации од овој вид. Ова за Антико беше многу добра можност да стекне ново искуство и информации за состојби на теренот   и да направи ПО РЕАЛНА ПРОЦЕНКА НА КАПАЦИТЕТИТЕ И ПОТРЕБИТЕ ЗА РАЗВИВАЊЕ НА ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ ЗА 2011 ГОД
Работилниците беа организирани и логистички поддржани - модерирани и фацилитирани од страна локалните членки и фацилитаторки на мрежата на Антико, Мониторингот беше реализиран од страна на персоналот на извршната канцеларија на Антико и едукативните тимови на Антико од соседните градови.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.