Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Одржана тродневна обука за членките на Антико на тема „Методи на истражување и подготовка на анализа“
Датум: 12.10.2010
 

Во рамките на програмата на ЖГИ Антико, Јакнење на капацитетите на женските НВО, беше реализиран семинарот „Методи на истражување и подготовка на анализа“ со цел зајакнување на знаењата и вештините на членките од мрежата на ЖГИ Антико. Обуката се одржа во периодот 08 - 11.10.2010 година во х. „Белведере“ – Охрид.  Обучувач на оваа обука беше Г- дин Славе Младеновски социолог и експерт со долгогодишно искуство во оваа област  од ,,Институтот 4R,, а учествуваа 20 учесници од локалните организации - членки на Антико, персоналот од извршната канцеларија на Антико, член од Детскиот Театарски Центар и преставничка од ЦИРА.

Оваа активност придонесе да се зајакнат капацитетите на  мрежата на Антико, а со тоа и  на 18 индивидуални членки – преставници од локални организации од НВО  мрежата.Преку интерактивна работа обучувачот  успеа да им ја доближи материјата со презентирање на бројни примери од праксата и сопствените искуства. Преку практична работа во четири групи, учесниците имаа прилика стекнатите сознанија да ги имплементираат во пракса и уште еднаш да ги преиспитаат можните пропусти во текот на нивната досегашна пракса во однос на подготовката и спроведувањето на истражувањата.

Дел од стекнатите знаења, искуства и способности на оваа обука ќе бидат користени од страна на тимот на Антико при реализирањето на теренските активности кои се планирани како последователна активност на обуката, односно при истажувањето ,,Родовата анализа на програмите од политичките партии: „Осум години подоцна, дали има напредок?“.
 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.