Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Одржан тродневен семинар со членките на Антико на тема „Креирање на план за одржливост на Антико“ во Скопје
Датум: 13.12.2010
 

Врз основа на потребите и приоритетите на членките на ЖГИ Антико, беше утврдено дека приоритет е да се изработи план за финансиска одржливост на Антико, кој што ќе биде компатибилен со Стратешкиот план на организацијата. За таа цел се спроведе семинарот „Креирање на план за одржливост на Антико“ од 10 - 12.12.2010 во Скопје. Учествуваа  преставници на структурите на Антико кои  истовремено се на раководни позиции во локалните организации членки на мрежата на Антико (вкупно 21 учесничка), и тимот од извршната канцеларија Скопје.

Во поголемиот дел од сесиите се работеше практично во 4 групи и се следеа точките на Водичот за Креирање на Стратегија за финансиска одржливост. Во водичот беа наведени чекорите при развивање на Стратегијата и форматите кои можат да бидат искористени од страна на организациите приматели на грант од Програмата Civica Mobilitas при градење на нивниот фокусиран и стратешки пристап кон одржливоста и развивање на план за градење на капацитетите со цел, диверзификација на ресурсите и мобилизирање на дополнителни ресурси за реализација на нивната мисија.

Како последователна активност која ќе се одвива во консултации со обучувачките Катерина Спасовска и Ана Димирова - (ЦИРА) е да се подготви реален и конструктивен план за финансиска одржливост на Антико, кој ќе биде практично применлив и соодветен на потребите на организацијата.

Членките кои се на раководни позиции во локалните организации од мрежата на Антико (вкупно 21 учесничка), преку учеството на семинарот „ Креирање на план за одржливост на Антико“ ги зајакнаа своите вештини и знаења за изработка на план за финансиска одржливост, односно алатките и чекорите при развивање на планот кои во иднина можат да ги применат во нивните организации.

Учесничките на семинарот се запознаа и со можните начини за прибирање на средства односно обезбедување на финансиска одржливост на организациите. Семинарот беше посебно корисен поради фактот што учесничките практично ги применуваа теоретските сознанија за време на практичните вежби и пристапија кон креирање на планот за време на семинарот. Воедно на семинарот беше договорено во кои делови постоечкиот Стратешки план треба да се дополни и корегира и како да понатаму да се развива финансискиот план.
Во консултации со обучувачките на семинарот понатаму ќе се развива планот за одржливост и се очекува негова финализација во првата половина на 2011-та година.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.