Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Работилници во општина Петровец
Датум: 11.07.2011
 
На 07.07.2011 година (четврток) и на 08.07.2011 година (петок) беше реализиран циклус од 4 едукативни работилници во општина Петровец со цел зголемување на свеста, вештините и способностите на претставниците на општината, за препознавање на родовите прашања и потреби.
 
Едукативните работилници ги опфатија следните теми: Основи на дискриминација, Институционална и правна рамка за родова рамноправност, Родово буџетирање и Планирање и подготовка на локални акциски планови за родова рамноправност. Активно учество на четирите едукативни работилници земаа 12 учеснички од општина Петровец.

Од работилниците, за време на дискусиите произлегоа следните заклучоци:

- Во општината, како и во образовните институции, за контакт центрите и правните застапници за заштита од дисктиминација постои недоволна информираност и едуцираност;  
- Учесничките го истакнаа и проблемот дека жените не се доволно вклучени во профитабилната работа и во јавната сфера поради недоволното образование;
- Тие особено се интересираа за работата на правниот застапник и Комисијата за еднакви можности, како и за ингеренциите на Координторите во министерствата, при што истакнаа дека е потребна промоција и повеќе информации за граѓаните да почнат да се обраќаат и да побараат помош;
- Посебен акцент, учесничките ставија на темата семејно насилство и истакнаа дека во нивната општина имаат реален проблем на таа тема. Поради тоа што оваа појава е многу честа тие сакаат да се преземат јавни акции за подучување и освестување на жените од општина Петровец за семејното насилство;
- На крајот, учесничките увидоа дека треба да се ревидира постоечкиот акциски план, тие детектираа проблеми кои ги имаат во општината и ги подредија на области кои ќе ги вметнат во ревидираниот акциски план за 2012-та година.

Обучувачките, како и тимот на Антико, и по завршувањето на едукативните работилници ќе бидат достапни консултации и комуникацијата ќе продолжи, а по потреба ќе се реализираат и заеднички средби со цел да се одговори на потребите во општината и да се зајакне и подобри соработката помеѓу Антико и општина Петровец.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.