Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Работилници за јакнење на капацитетите на НВО
Датум: 30.05.2011
 
Од 13 – 15 и 27 – 29 мај 2011 година две претставнички од ЖГИ Антико, Даница Јованова и Ѓунер Небиу, учествуваа во циклус од две работилници за подготовка на проектни апликации за Европски фондови во Охрид во х. Климетица.
 
Работилниците беа организирани од страна на ЦИРа во рамките на програмата CIVICA Mobilitas и истите беа наменети за грантистите, односно за организациите кои се поддржани од оваа програма на Швајцарската агенција за развој и соработка. Фацилитатор на оваа обука беше Бесим Небиу.
 
Целта на работилниците беше да се зајакнат капацитите (вештините и знаењата) на членовите на граѓанските организации за подготовка на апликации за ЕУ фондовите.
 
Учесниците на работилниците имаа можност детално да се запознаат со процедурите за аплицирање во ЕУ фондовите, со чекорите во менаџирањето на еден проектен циклус тргнувајќи од една сеопфатна проблемска анализа, дефинирање на целите, подготовка на логичка рамка, па сé до пополнување на самата проектна апликација и буџетските формати.
 

Преку индивидуална и групна работа учесниците практично ги вежбаа стекнатите теоретски знаења, така што уште за време на работилницата ги имаа предлог верзиите на своите апликации. Оваа обука може да се оцени како интерактивна и корисна бидејќи учесниците по завршувањето на вториот циклус веќе имаа финален производ со кој им се отвораат можностите за аплицирање на проекти во ЕУ фондовите, како и поддршка и зајакнување на капацитетите на нивните организации.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.