Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Учество на обука на TACSO од страна на претставничка од Антико
Датум: 18.05.2011
 

Обуката на тема „Употреба на социјални медиуми од страна на граѓански организации“ беше организирана од канцеларијата на ТАКСО во Македонија (Техничка поддршка за граѓанските – Македонска канцеларија), од 16-17 мај 2011 година, во хотел Холидеј Ин во Скопје. Оваа обука имаше за цел да ги зајакне капацитетите на граѓанските организации за употребата на социјалните медиуми, односно како тие да се претстават на интернет и како да го искористат за афирмирање на своите организации. Обучувачи беа Дарко Булдиоски и Сеад Џигал.  

Првата тема која беше обработена беа глобалните и локалните интернет статистики и општествените промени предизвикани од употребата на интернет, а внимание беше посветено и на начинот на комуникација на интернет под насловот – јас медиум, граѓанско новинарство, глобална конверзација. Во рамките на оваа сесија се дискутираше за тоа како треба да се пишува на веб за да можат читателите да го порочитаат она коешто ние сакаме да го кажеме. Исто така, на учесниците им беше објаснето како да се структуира текстот, како да се идентификува, да се употребува разбивање (т.е. фрагментираност) и кратки наслови, како и линкови. Како заклучок од оваа сесија беше дека интернетот веќе не е еднонасочна комуникација (како на пример разгледниците, брошурите) и тука луѓето сакаат интеракција, а не да добијат само уште еден канал за дистрибуција на пораки. Оттука, при користење на интернет најважно е да се слуша, да се комуницира и да се биде транспарентен. 

Вториот ден од обуката започна со темата Facebook која им беше поблиска на сите учесници. Во рамките на оваа тема беа опфатени подтемите:
- Основни карактеристики на Facebook и неговите корисници
- Избор: страница, група, настан, профил
- Одржување, динамика и комуникација на Facebook
- Апликации и надворешно поврзување
 
Во втората сесија од денот беше претставен и се зборуваше за Twitter односно на темите:
-  Што е Twitter?
- Основни принципи и комуникација на Twitter
- Веб, десктоп и мобилни апликации за следење и управување со твитер сметки
  
Последната сесија од вториот ден се однесуваше на мултимедијалната содржина и споделување, а темите кои беа опфатени се:
- Основи на веб видео продукција и стриминг
- Онлајн видео сервиси за различни потреби
- Сервиси за споделување на фотографии
- Сервиси за споделување на документи и презентации

Во овој дел обучувачот, Дарко Булдиоски, им посочи на учесниците на кои места (страници) на интернет би можеле да најдат соодветно место за споделување на нивното мултимедијално искуство. Тој исто така даде и конкретен пример со тоа што со својот мобилен телефон вршеше пренос во живо на интернет.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.