Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Едукациите на Антико предизвикаа голем интерес во општина Кисела Вода
Датум: 15.04.2011
 
Во општина Кисела Вода беше реализиран циклус од четири работилници на теми: „Основи на дискриминација“, „Институционална и правна рамка за родова рамноправност“, „Родово буџетирање“ и „Планирање и подготовка на локални акции“. Активно учество на циклусот од 4 работилници земаа 23 учесници, од кои 18 жени и 5 мажи. Што се однесува до етничката припадност, сите учесници беа македонци.
 

Општиот впечаток од спроведените четири работилници во општина Кисела Вода е дека родовите аспекти не се третираат со потребното внимание и дека постои слаба комуникација и консултации внатре во општината во однос на родовите прашања. Учесниците од општината особено нагласија дека во иднина ќе направат напори да ги пренесат знаењата до другите вработени во општината, а воедно и да го информираат градоначалникот. Покрај тоа, со оглед на фактот дека немаат изработено локален акциски план за родова рамноправност, учесниците истакнаа дека ќе се залагаат истиот да се изработи за 2012-та година во консултации со претставничките од ЖГИ Антико. Од страна на едукаторките им беше сугерирано дека треба да лобираат да се назначи координатор за еднакви можности во општината, бидејќи и законската регулатива ја пропишува оваа обврска на општината. По завршувањето на циклусот на работилници, договорено е средбите помеѓу претставниците од локалната самоуправа и ЖГИ Антико да продолжат и понатаму со цел да се дефинираат компонентите на акцискиот план и да се поттикне одредена јавна акција во општината од страна на учесниците на работилниците.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.