Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Жените предлагаат родова едукација во образовните институции
Датум: 23.03.2011
 
Првата работилницаво општина Шуто Оризари се одржа на 21.03.2011, понеделник – на тема: „Институционална и правна рамка за родова рамноправност“ и имаше за цел поблиску да ги запознае учесниците со правната регулатива и родовата машинерија за унапредување на еднаквите можности на жените и мажите.Во воведниот дел беше даден осврт и на темата „Основни поими на родов концепт“, се со цел учесниците да се запознаат подобро со терминологијата и родовиот концепт. Активно учество на работилницата земаа вкупно 10 учесници, од кои 9 жени и еден маж. Според етничката застапеност од вкупниот број на учесници имаше 8 роми и 2 македонци.

 

Заклучоци

Од претставниците на општината бевме информирани дека во рамките на советот неодамна е формирана Комисија за еднакви можности и избрана претседателка на комисијата, така што им е неопходна поддршка за понатамошната работа и подготовката на акцискиот план. Затоа се договоривме на наредните работилници поконкретно да ги разработиме проблемите во општината и да ги формулираме насоките за изработката на планот за акција.
Исто така, претставничките од образовните структури предложија во текот на наставата повеќе внимание да се посвети на родовата едукација на учениците.
Општ впечаток од првата работилница е дека постои интерес за понатамошна соработка и волја да се работи на родовите прашања, но недоволната информираност и финансиите се пречка да се превземат конкретни акции. Затоа и вниманието на учесниците беше повеќе насочено кон практичната примена на теоретските сознанија, така што во таа насока и обучувачките се обидоа да им ја доближат материјата.
Обучувачките напоменаа дека и по завршување на обуката процесот на консултации и комуникација ќе продолжи, а по потреба ќе се реализираат и заеднички средби, со цел да се подготви реален и конструктивен акциски план соодветен на потребите во општината.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.