Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Дали Стратегијата за интегрирано образование е реално спроведлива алатка?
Датум: 20.04.2011
 
Во Клуб на новинари на 19.04.2011-та година, во соработка на ЖГИ АНТИКО, НВО Цивил и МОФ, беше одржана јавна дебата на која се промовираше Националната стратегија за интегрирано образование. Овој документ е развиен од страна на Министерството за образование и науки и ОБСЕ како последователна мерка на препораките од Високиот комесаријат за национални малцинства на ОБСЕ од јануари 2008-ма година.
 
На дебатата покрај претставничката од ОБСЕ присутни беа и претставници од образованието (директори, наставници, професори), претставници од граѓанскиот сектор, од меѓународните организации, како и од младински форуми.
 
Оваа стратегија е развиена како алатка за постигнување на интегриран образовен систем и е поделена во пет тематски групи. Во првата група станува збор за интеграција преку заеднички активности на учениците кои следат настава на различен јазик; втората цели кон интеграција преку зголемување на взаемното познавање на јазиците кај учениците и возрасните, додека третата група го обработува сложеното прашање за прилагодување  на наставниот план и програма на учебниците. Четвртата група ја покрива темата на квлаификација на наставниците поврзана со компетенции за интеграција во образованието. Петтата група, пак, го вклучува управувањето на училиштата во децентрализиран контекст, предлага мерки за зајакнување на сигурноста на работното место на наставниците, дефинирање на условите за вработување на помошници на директори, на општински овластени инспектори, на општински советници за образование и дефинирање на одговорностите на државните институции наспроти оние на општинските власти во областа на образованието.
 
Околу клучните точки од стратегијата помеѓу учесниците се разви дискусија за можностите за нејзината имплеметација во пракса, за нејзините предности и слабости и за тоа какви се условите и можностите за нејзиното прифаќање во училиштата. 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.