Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Спроведени локални акции во Општина Могила во рамки на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство“
Датум: 21.01.2011
 
Во рамките на локалната акција „Едукација за заштита на репродуктивното здравје на жените во Могила“ беа одржани 2 едукативни работилници со 57 учеснички на тема „Подобрување на репродуктивното здравје“ и еден форум на кој беа присутни 50 жени кои иницираа дискусија за пристапот до институциите одговорни за репродуктивното здравје на жените, недоволната информираност, проблемите со кои се соочуваат и можните решенија за нивно надминување.
 
За пошироко актуелизирање на проблемот и акцентирање на важноста на репродуктивното здравје на жените беше отпечатен и дистрибуиран едукативен материјал во 400 примероци на македонски и турски јазик.
 
Од вториот циклус на едукативни работилници произлезе локалната акција „Добро информирани, најдобро заштитени“ која вклучуваше учество на младите девојки и жени кои сé повеќе се изложени на опасностите кои ги носат новите трендови и начини на живеење. За таа цел, беа реализирани 6 едукативни работилници на тема на зависностите – болести на денешницата и заштита од несакана бременост и сексуално преносливи болести, а активно учествуваа 174 лица. Предавањата беа водени од страна на експерти гинеколози и началничката од подрачната единица на СВР Битола.
 

За потребите на оваа локална акција печатени се два вида на промотивни и едукативни флаери во 600 примероци (на македонски и турски јазик) – од кои првиот ги опфаќа начините за заштита од несакана бременост и сексуално преносливите болести, а вториот превенцијата и заштитата од зависностите.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.