Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Економско зајакнување на жените од општина Теарце преку проектот поддржан од UN Women
Датум: 21.01.2011
 
Локалниот акциски план „Ги промовираме нашите вештини“ спроведен во општина Теарце беше насочен кон економско зајакнување на жените, односно зголемување на нивната самодоверба и подобрување на информираноста за техниките за промовирање на нивните вештини и производи изработени во домашни услови.
 
Активностите од локалната акција придонесоа да се анимираат жените во процесот на промоција, презентација и пласман на производите кои што тие самите ги произведуваат, со што и тие ќе придонесат за благосостојбата на нивните семејства и на општеството како целина.
 
Преку две едукативни работилници 40 жени добија можност да научат повеќе за економското зајакнување, а со тоа и да ја стекнат својата независност. За промоција на производите кои жените од целната група рачно ги изработуваат беше организиран базар, поддржан и во соработка со самата општина Теарце и градоначалникот на општината, на кој имаше 69 учесници. Покрај тоа, овој настан беше и медиумски поддржан од ТВ Арт, а статии беа објавени во печатените медиуми Факти, Коха и на веб страницата www.yllpress.com. Исто така, за актуелизирање на вклучувањето на жените во економскиот сектор одржана е една јавна дебата каде присуствуваа 35 учесници - градоначалникот на општина Теарце, релевантни субјекти од општината и бизнис секторот и други засегнати страни.
 
Како надоврзување на претходната локална акција, во рамките на акцискиот план Да ја претвориме идејата во успех“ беа снимени три документарни филмови во времетраење од 20 минути од страна на ТВ Арт и истите беа емитувани на оваа телевизија. Филмовите имаа едукативен карактер – подобрување на економската положба на жените во општината од аспект на конкурентноста, пристапот до пазарот на трудот, самовработувањето и претприемништвото и информации за постоечките владини политики и мерки – а соговорници беа економски експерти, успешни жени бизнисменки и претставници од локалните субјекти.
 

Со цел да имаат можност и одблиску да се запознаат со успешноста на жена бизнисменка за целната група, во соработка со локалната координаторка, беше организирана средба со успешна жена претприемничка во општина Гостивар. На овој начин, жените се запознаа со една успешна приказна и разменија позитивни искуства за развој на претприемништвото и можностите за реализација на нивните бизнис идеи.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.