Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Втора фаза на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство“ поддржан од УНИФЕМ
Датум: 15.04.2010
 

 

По успешното реализирање на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство“ од 2009 – та година и со иницијатива на УНИФЕМ, на обострано задоволство донесовме одлука да ја продолжиме соработката и во текот на 2010/2011 – та година.

 
Главната цел на овој проект е да се зголеми бројот на жените кои доаѓаат од рурални средини, а кои ќе бидат свесни и ќе можат да ги препознаат своите човекови/женски права. Понатаму, тие ќе бидат во можност да покренат иницијативи за создавање промени во нивниот личен живот, како и во животот на заедницата, со цел да се намали влијанието на традиционалните вредности со што руралните жени ќе можат да се вклучат во општествено – економскиот и политичкиот живот на заедницата.    
 
ЖГИ Антико во месец мај започна со реализацијата на втората фаза на овој проект кој ќе се реализира во општините Могила, Теарце, Дебар и Гостивар.
Во овие 4 општини, во 16 рурални средини, со целна група рурални жени од етничките малцинства во текот на месец мај се спроведе првата фаза на проектот – прибирање на информации од страна на локалните координаторки во однос на фактичката состојба на положбата на руралните жени, како и таргетирање на нивните приоритетни проблеми и потреби. Во јули, пак, започна реализацијата на првиот циклус од 16 работилници за првата група на учеснички.   
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.