Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Мултикултурализмот – Позитивен круг на споделување, толеранција и дијалог
Датум: 15.02.2010
 
Мултикултурализмот – Позитивен круг на споделување, толеранција и дијалог
 
 
Развојот на Програмата за мултикултурализам е резултат добиен врз основа на 10-годишното активно делување на ЖГИ Антико на локално и национално ниво на Р. Македонија. Потребите и проблемите со кои се соочуваат жените и младите од различни етнички заедници, Антико ги има идентификувано во текот на голем број различни активности на територијата на државата. Меѓуетничкиот конфликт во 2001-та година имаше свое директно и индиректно влијание на влошувањето на меѓусебната доверба и соработка, и покрај тоа што граѓаните од различни националности и култури со векови живееја заедно во традиционално добри односи.
 
Како значајна алатка во ланецот на градење на меѓуетничките односи и мирот во заедницата се младите. Поради тоа, се јавува потребата за реализрање на програми кои ќе ја поттикнат помладата популација меѓусебно да ги запознаат културите, системите на вредности, постоечките сличности, но и разлики. Со оваа цел, Антико во текот на јануари и февруари 2010-та година ја подготви Програмата за мултикултура каде што се промовираат позитивните цели и идеали за мир, толеранција, еднаквост, достоинство, човекови права, граѓански активизам и демократија. Програмата на Школата за мултикултурализам е осмислена како циклус на искуствено активно учење кое се состои од три елементи: семинари, активност во заедницата и менторска поддршка.
 
Во текот на месеците февруари и март активно работевме на креирање и подготовка на прирачник со наслов „Школа за мултикултурализам“. Овој прирачник e печатен на македонски и албански јазик и ќе им биде поделен на учесниците на обуката.

Со објавувањето на конкурсот на веб страницата на Антико (www.antiko.org.mk) ќе се пристапи кон испраќање на информација со покана за учество на голем број невладини организации и соработници на Антико. Конкурсот за учество треба да покаже дека кај младите има голем интерес, а изборот ќе биде направен врз основа на однапред утврдени критериуми.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.