Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Глобална конференција во Каиро: „Жените и 21-от век: Феминистички алтернативи“
Датум: 14.12.2010
 
Глобална конференција:
„Жените и 21 – от век – Феминистички алтернативи“
 
16 – 18 декември 2010 година
Високиот Совет за култура
Улица 1 El Gabalaia, Opera House, Ал Џезеира, Каиро
 
Неколку национални и интернационални организации, мрежи и иницијативи ја ко-организираат Глобалната Конференција во Каиро. Оваа конференција оди еден чекор понапред кон ургентната потреба кон глобален мир и правда. Таа ќе ја елаборира феминистичка критика на сегашниот развој и ќе обезбеди простор за постоењето на феминистичките анализи и соработка на феминистичката основа со останатите демократски движења и анализи низ целиот свет.
 
Цели на Конференцијата:
 
· Елаборирање за поврзаноста помеѓу феминизмот и неговите предлози за мир, правда и секуларност, како глобален предуслов за демократија и развој, кои ќе придонесат за посвојување на мирот на локално и глобално ниво;
 
·  Обезбедување простор за размена на мислења, искуства и знаење помеѓу феминистите, мировните активисти, истражувачите, прогресивните жени и мажи од граѓанското општество и глобалната политичка сфера;
 
·  Промовирање на феминистичките алтернативи на денешното зголемено влијание на религискиот фундаментализам и конзервативни мисли од патријархалните хегемонии;
 
· Отворање на пошироки можности за комуницирање, мрежно работење и зајакнување на рамноправноста во заедницата на глобално ниво.
 
 
Добредојдовте!
 
Предлог програма
 
09.00-09.30       Регистрација
 
Прв ден: 16 декември 2010 година, четврток
Феминистичка критика на моќта и демократијата
 
09.30-10.00       Отворање и добредојде
Зошто оваа конференција? Цели, процеси и добредојде
                             Аза Камел, Египет
                             Ѓунер Небиу, Македонија
                            Лилијан Халс Франција, Европа
 
10.30-13.00       Сесија 1
Моќ, патријархат и државјанство: Помеѓу припаѓањето и недостатокот од државјанство
 
10.00-10.30      Модератор: Боријана Џонсон
                            Отворање и главен говор Навал Ал Садаави
                            Денес живееме во свет во кој доминира привилегирано малцинство, употребувајќи патријархални, воени, нео-либерални, нео-колонијални и религиски основани системи кои ги потиснуваат недостатоците на малцинството во приватните и јавните сфери.
 
10.30-11.15       Панел 1: Жените и моќта: Политика, култура и традиција, и просторот за жените: јавен/приватен. Квоти: Демократска дебата. Државјанство без жени
                           Говорници:
                          Мирјам Кук, САД
                          Бринда Мехта, Индија
                          Друд Далеруп, Шведска
 
11.15-11.45     Кафе пауза

11.45-12.30    Отворена дебата
 
12.30-14.00     Ручек

14.00-18.00   Сесија 2
                         Граѓанското општество и на правата на жените: култура, традиција и културно релативизам
                         Модератор: Лејла Ал Али

14.00-14.30    Воведен говор: Обиома Н. Наемека, канцелар професор, претседател на Здружението на африканските жени научници
                         Влијанието на верските институции, движења и организации против основните права и зголемување на наметнување во граѓанската сфера. Културата, традициите и честа.
 
14.30-15.15    Панел 1 Законодавство, закони на личната состојба, граѓанските закони. Еден закон за сите.
                         Марием Лукас, WLUML
                         Савсан Закзак, Сирија
                         Азар Маједи, Иран/Англија
 
15.15-16.00   Отворена дебата

16.00 - 16.30   Кафе пауза

16.30 -17.15    Панел 2 Жените имаат се повеќе и повеќе ограничен пристап до јавниот простор и нивните права преку нивното тело и сексуалност се повредуваат секој ден. Во исто време трговијата со луѓе и глобалната порнографија расте во јавната сфера.
                           Говорници:
                           Ѓулсер Каир, Турција
                           OWFI странство
                           Рихаб Касатли Багнол, САД

17.15-18.00      Отворена дебата

18.30-20.00      Вечера со д-р Гилберт Мадс со "Очи во Газа"
 

Ден 2: Петок 17 декември, 2010
             Почеток во 13:45
             Предизвикување на глобалните патријархалните системи на доминација

13.45-14.00      Рекапитулација на ден 1 и поминување низ програмата на ден 2

14.00-18.00      Сесија 1
                            Патријархалноста и на глобалниот фундаментализам
                            Модератор: Керстин Greback

14.00-14.30      Воведен говор: Јохан Галтунг, професор по мировни студии
                            Врските помеѓу патријархатот – капитализмот – милитаризмот и подигнувањето да се турка кон похумано општество
  
14.30-15.15      Панел 1 воените напади, инвазии и окупации и нивните последици за демократијата, безбедноста и правата на жените: транснационален феминизам, во контекст на жените и војната
                           Говорници:
                           Евелин Акад, САД / Либан
                           Ислах Џад, Палестина
                           Маделена Рис, WILPF

15.15-16.00     Отворена дебата

16.00-16.45     Панел 2: Континуираност на насилството врз жените во мир и војна. Безбедност/несигурност; Военото насилство и ограничување на слободата на жените
                         Говорници:
                         Аша Елкариб, Судан
                         Севдије Ахмети, Косово
                         Лејла Хамарнех, Јордан

16.45-17.30    Отворена дебата

17.30-18.00     Кафе пауза


18.00-20.00     Сесија 2
                          Феминистичка перспектива на економскиот и безбедносниот контекст на кризи: Слободен пазар, социјалната заштита и правата на жените
                          Модератор: Афаф Мареи

18.00-18.30   Воведен говор: Моника Ланфранко, новинарка и писателка
Патријархалноста и феминизмот, во контекст на капиталистичката криза

18.30-19.15     Панел 1 Нео либерализмот, социјално разоружување и миграцијата. Контекст на војната и окупацијата.
                           Говорници:
                           Гордана Лукач-Коритник, Хрватска
                           Сундус Абас, Ирак
                           Нина Санкариi, Полска
                           AFTD Тунис

19.15-20.00    Отворена дебата

22.00-24.00    Вечера, поезија, танц и музика во Фараонскиот брод на реката Нил

Ден 3: Сабота 18 декември 2010
            Глобално – локална солидарност и феминистичките движења: Значајни предуслови за вистинската демократија, само мир и целосна еднаквост меѓу луѓето без оглед на полот, класата, религија или други карактеристики
09.30 - 09.45    Рекапитулација на ден 2 и преглед низ програмата на ден 3

09.45 - 13.30    Сесија 1
Минување на границите, градење на еден свет на солидарност, мир и еднаквост; Свет слободен од сите патријархалните системи на доминација

09.45 - 10.15    Модератор: АзаКамел
                            Воведен говор: Хоузан Махмуд, писател и политички активист, пратеник во странство на Организацијата на слободата на жените во Ирак (OWFI)
                            Нагонот за вистинска солидарност и интернационализам меѓу движења кои се борат за слобода, еднаквост и рамноправна алтернатива се зголемува повеќе од кога и да е за да му се спротивстави на Нео-либерализмот и религиозната десница на глобално ниво.

10.15 - 11.00    Панел:
                            Каролина Брак де ла Периер, Франција
                            Џоумана Мехри, Либан
                            Марија Хагберг, Шведска

11.00-11.45     Отворена дебата

11.45-12.15     Кафе пауза

12.15-13.15    Завршна сесија
                          Феминистички гласови на Светот: Почит кон Навал Ел Садави
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.