Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
„Младите и мултикултурализмот: Како го чувствуваме духот на мултикултурализмот“
Датум: 14.12.2010
 
Женската Граѓанска Иницијатива Антико на 14.12.2010 година (вторник) организира Конференција на тема: „Младите и мултикултурализмот: Како го чувствуваме духот на мултикултурализмот“, во хотел „Континентал“, Скопје, со почеток во 11 часот.
 
Главната цел на оваа конференција е поттикнување на младите лица (студенти од Универзитетите во Република Македонија, претставници од младинските граѓански организации, претставници од младинските форуми на политичките партии и други засегнати страни) да создадат отворен и сигурен простор за меѓуетничка и меѓукултурна интеракција. Споделувањето на мислења, искуства и ставови за културните предизвици и давањето на практични решенија за развојот на мултикултурното општество ќе придонесат за подобрување на мирот и разбирањето во заедницата и, пошироко, во општеството.

Конференцијата е резултат на програмата за млади „Мир во себе, мир со сите“ и „Школата за мултикултурализам„ која ги мобилизира младите преку јакнење на нивните лидерски капацитети за промовирање на позитивни цели и идеали за мир, толеранција, демократија, еднаквост, достоинство, човекови права и практичен младински активизам во заедниците на Република Македонија.

Оваа конференција е дел од планираните активности од годишната програма на ЖГИ Антико, поддржана од програмата Civica Mobilitas, имплементирана од страна на Центарот за Институционален Развој – ЦИРа и финансирана од Швајцарската Агенција за Развој и Соработка (SDC), претставена од Швајцарската канцеларија за соработка во Република Македонија.

Фацилитатори/ки – презентери/ки на конференцијата ќе бидат млади лица кои имаат знаење и искуство од оваа област.

 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.