Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Конкурс за учество во "ШКОЛА ЗА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ"
Датум: 10.03.2010
 

Во рамките на програмски активности на ЖГИ Антико поддржани од страна на програмата Civica Mobilitas се организира „Школа за Мултикултурализам“ која има за цел да ги мобилизира младите во нашето мултикултурно општество за промовирање на позитивните цели и идеали за мир, толеранцијата, еднаквоста, достоинството, човековите права, граѓанскиот активизам и демократијата.

Школата за мултиултурализам нуди:

  • поставување на темел за мултикултурно делување на младите преку утврдување/надоградување на мотивацијата, вовед во знаења и основни вештини;
  • развивање на доверба и можност за личен придонес во изградба на мирот во заедницата;
  • да се прикаже силата и можноста на ненасилното влијание во општеството, во сопствената заедница, како и на пошироки општествени промени;
  • стекнување на знаења и вештини потребни за поврзување и соработка внатре во својата заедница и пошироко (самоорганизирање и вмрежување) поради долгорочно делување на развој на мултикултурализмот и изградбата на мирот во заедницата.

Теми кои ќе бидат обработени се: идентитет и моќ, мир/ изградба на мир, ненасилна комуникација, справување со судири, преговори и донесување на одлуки со консензус, активено граѓанство и мултикултурализам.

Предуслови за учество:

  • младинци (девојки и момчиња) на возраст од 18 - 25 години;
  • интерес за работа на наведените теми;
  • позитивно се мотивираат младите од сите етнички заедници од рурални и урбани средини во Република Македонија.

Трошоците за сместување, храна, превоз и потребните материјали за работа ги покрива организаторот.

Доколу сакате да учествувате во „Школата за мултикултурализам“ ве молиме да доствите CV и Мотивационо писмо најдоцна до 15.03.2010-та година на е-маил адресата: antico@mt.net.mk или на адреса ул. Тале Христов лам.1/9, 1000 Скопје.

Програмата CIVICA Mobilitas е имплементирана од страна на Центарот за Институционален Развој – ЦИРа и финансирана од Швајцарската Агенција за Развој и Соработка (SDC), претставена од Швајцарската Канцеларија за Соработка во Македонија.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.