Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Сакам, можам и учам за моето здравје
Датум: 13.11.2009
 
Како последователни активности по завршувањето на првиот циклусна работилници во општина Могила се пристапи кон спроведување на локалната акција "За посреќен живот". Основна цел на локалната акција е освестување и мотивирање на жените од руралните средини за преземање на иницијативи за заштита на репродуктивното здравје.
 
Како прва активност која жените од руралните средини ја имплементираа беше спроведување на истражување каде анкетирани беа вкупно 110 жени од селата Будаково и Трап.  Врз основа на добиените податоци се пристапи кон подготовка на анализа која беше публикувана во промотивните материјали - брошури во 800 примероци на македонски и албански јазик.  
 

Потоа, следуваше организрање на две едукативни работилници на тема заштита на репродуктивното здравје каде во улога на едукатори беа ангажирани општ доктор, радиолог и гинеколог. Интересот на жените од руралните средини во општина Могила на оваа тема беше голем, односно вкупно 47 жени, имаа можност да дискутираат за своите лични и заеднички проблеми со кои се соочуваат во поглед на ова прашање.

Како иницијатива на групата жени учеснички на работилниците беше подготвена Платформа која беше доставена до градоначалникот на општината.

Како завршна активност на локалната акција беше организирањето и спроведувањето на трибината “Сакам, можам и уча за моето здрајве” која беше медиумски покриена од страна на локалната телевизија Тера, која емитуваше прилог во текот на вестите на денот.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.