Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Стоп! - за семејното насилство
Датум: 29.11.2009
 
Во општина Могила се имплементираше втората локална акција "За живот без насилство" каде се спроведоа низа активности во насока на превенција и заштита од семејно насилство. Основната цел на оваа локална акција е освестување и зајакнување на жените од руралните средини за препознавање, справување и преземеање на иницијативи за проблемот на семејното насилство.
 
На двете организирани едукативни работилници учествуваа вкупно 40 жени, кои имаа можност да се запознаат со овој проблем, како да го препознаат и да добијат подетални информации за механизмите на заштита од страна на социјален работник и инспектори од МВР - подрачна единица Битола.

Организираната средбата со градоначалникот на општина Могила, советниците во општината, членовите на комисијата за еднакви можности, претставниците од МТСП - секторот за еднакви можности и ЖГИ Антико, овозможи презентирање на НАП на МТСП и севкупните активности кои ЖГИ Антико ги имплементираше во рамките на проекот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство“. Како најзначен сегмент од средбата би можеле да го издвоиме доставувањето на Манифестот до претставниците на локалната самоуправа. Овој апел на жените од руралните средини и барање за поддршка од локалната самоуправа на одредени прашања се покажа како одличен механизам за вклучување на дел од овие барања во акциските планови на општината.

Организираната трибина “Стоп! - за семејното насилство” предизвика големо внимание и присуствуваа вкупно 41 жена, додека настанот беше медиумски следен од страна на ТВ Тера. На трибината како говорници беа поканети социјален работник од СРЦ - Битола и инспектори од МВР - Битола со што присутните беа во можност да директно да им се обрарат и да дискутираат на прашања кои се во нивен интерес. Подготвените промотивни материјали - брошури во 800 примероци на македонски и турски јазик беа поделени на присутните и во останатите руралните средини во општина Mогила.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.