Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Заштитете го Вашето репродуктивно здравје, одете редовно на гинеколошки прегледи
Датум: 24.10.2009
 
Како едно од најзначајните и приоритетни прашања на жените од руралните средини во општина Крушево се покажа дека е репродуктивното здравје на жената. Имајќи во предвид дека во општина Крушево нема ординации кои даваат специјалистички здравствени услуги, жените од руралните средини се принудени за своите потреби да се упатуваат до поголемите градови како Прилеп и Битола.  

Локалната акција во општина Крушево „Здравјето на жената - репродуктивното здравје“ се имплементираше со цел жените од руралните средини да се освестат и да се информираат во однос на заштитата на репродуктивното здравје.

Спроведено е истражување во однос на идентификување на проблемите и потребите на жените од руралните средини од аспект на репродуктивното здравје. Анкетирани беа вкупно 200 жени од селата Борино, Саждево, Белушино и Јакреново од каде произлезе опсежна анализа која беше изработена од страна на експерт.

Потоа следуваше организрање и спроведување на 4 едукативни работилници каде учествуваа вкупно 101 жена, на теми во однос на препознавање и соодветно лекување на болестите на репродуктивните органи. Во улога на едукатор беше ангажиран гинеколог, а работилниците освен предавањата допринесоа и за отварање на дискусија, поставување на прашања кои се од голем интерес на жените.

Како завршна активност која се реализраше во рамките на локалната акција беше организирање на трибина која овозможи презентирање на резултатите од анлизата, дискусија за превенција и заштита на репродуктивното здравје на жената како и давање јавност на севкупното делување во општината

Промотивните материјали кои беа печатени во 2000 примероци беа дистибиурани за време на трибината и во руралните средини на општина Крушево.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.