Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Отворен „Женски клуб“ во општина Теарце
Датум: 02.12.2009
 
Во рамките на втората локална акција во општина Теарце насловена како  "Човековите права се и мои права" имаше за цел да се зајакне самодовербата, да се освестат и информираат жените од руралните средини за заштита на женските човекови права.

Жените од општина Тераце иницираа активности во локалната акција со што ќе се допринесе кон зајакнување на женското движење во општината. Импелентирани се вкупно 4 едукативни работилници на теми на женските човекови права, механизмите на заштита, проблемите на жените и улогата и значењето на образованието. Во тековните едукации беа вклучени 2 професори експерти во оваа област, а на предавањата учествуваа вкупно 123 жени од повеќе села во општината.

Организирана е средба со претставници од Локалната самоуправа каде присуствуваа претставници од ЖГИ Антико и МТСП - Секторот за еднакви можности.  На оваа средба беше доставен Манифест до локалната самоуправа каде се наведени основните потреби, интереси и барања на жените од руралните средини во општина Теарце. Потоа следеше подготовка на трибина со цел отварање на „Женски клуб“ кој ќе го поддржи и локалната самоуправа со тоа што ќе овозможат просторија каде жените во определено време ќе се среќаваат. На трибината присуствуваа вкупно 63 жени со што се потврди факот дека интересот за учество на ваков вид настани кај жените од руралните средини во општината е огромен.  Во текот на трибината беа дистрибуирани промотивни материјали кои беа испечатени на два јазици (македонски и албански).

Севкупните активности имплементирани во текот на локалнта акција беа медиумски покриени од ТВ Кисс, ТВ Арт, ТВ Коха, печатени медиуми како Факти, Коха и Лајм и на интернет страни на Коха, Лајм  и РТВ Кисс.
 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.