Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
„И ние можеме“
Датум: 22.11.2009
 
Втората локална акција во општина Липково "И ние можеме" имаше за цел да ги освести, информира и едуцира жените од руралните средини во однос на можностите за самовработување преку користење на личните капацитети и ресурси со кои располагаат. Оваа локална акција допринесе кон активно вклучување на вкупно 145 жени од Липково на голем број различни активности.

Во севкупниот процес на подготовка и имплентација на локалната акција се вклучија жени активистки кои допринесоа оваа локална акција успешно да се реализира. Спроведено е едно истражување каде анкетирани се 100 жени во селата Липково, Слупчане, Опае, Ваксинце и Рунице. Истражувањето беше насочено кон согледување на нивните капацитети, потребите и можностите на жените од руралните средини за нивно активно вклучување во заедницата. Анализата ја подготви експерт и беше публикувана во 160 брошури на македонски и албански јазик.

Во рамките на локалната акција беа организрани 5 едукативни работилници каде земаа учество вкупно 80 жени кои се стекнаа со основно знаење во однос на начините за подготовка на бизнис планови. Жените имаа можност за прв пат да стекнат ваков вид на искуство кое во иднина можат да го развијат и искористат како алатка за основање на сопствен бизнис. На успешно организираната трибина присуствуваа 65 жени каде учесничките на работилниците подготвените два бизнис планови ги презентираа. Сите овие активности покажаа дека интересот за вклучување на жената од руралните средини во општестевните текови е огромен. Настанот медиуски беше покриен за време на одржувањето на трибината од страна на локалната ТВ Феста која два пати во текот на денот го промовираше настанот.
 
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.