Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
„Преку едукација до поквалитетен живот“
Датум: 01.10.2009
 
Локалнта акција "Преку едукација до поквалитетен живот" во општина Липково се организираше со цел да ги освести и информира жените од руралните средини за здравствената заштита, раното откривање и спречување на болести на репродуктивните органи. Жените од руралните средини во соработка со локалните тимови на ЖГИ Антико имплементираа низа активности со што се покажа дека жените имаат капацитети и желба за унапредување на нивната положба.

Во рамките на локалната акција беше спроведено едно истражување во однос репродуктивното здравје на жената и моменталната состојба на ова поле на локално ниво. Истражувањето беше спроведено во селата Липково, Слупчане, Опае и Ваксинце каде беа анкетирани 100 жени. Потоа следеше подготовка на анализа од страна на експерт која беше публикувана во 180 брошури на македонски и албански јазик.

Организирани беа 3 едукативни работилници каде како едукатори беа поканети експерти  - општ доктор и двајца гинеколози. На работилниците вкупно учествуваа 65 жени од руралните средини во општина Липково. Потоа следуваше подготовка и спроведување на трибина каде жените од руралните средини имаа можост да слушнат совети од докторите и подготвената анализа во однос на идентификуваните потреби и проблеми во однос на репродуктивното здравје на жената.
Локалната акција побуди голем интерес и кај медиумите така што ТВ Феста го покани локалниот тим на ЖГИ Антико да гостува во ТВ-емисија со цел да ги објави сите имплементирани активнотите од Локалната акција во општината.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.