Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
 
 
четврток, 21 септември 2017
Учество во првите активности од Националната кампања И мажите можат - 16.09.2017

На 16.09.2017 година АНТИКО, како поддржувач, присуствуваше на отпочнувањето на Националната кампања И мажите можат, која се одржа во Јавна Соба во Скопје.

Учесниците имаа можност да се запознаат со три теми: - Приготвување храна; - Совети за сортирање, перење, сушење и пеглање на алишта; - Креативни игри за деца.

Одличен одзив и многу корисни совети за сите учесници. Повеќе фотографии од настанот на следниот линк https://www.facebook.com/WCI.ANTIKO/posts/1661808303860912

 
 
Успешно извршено лобирање за родова рамноправност на овогодинешниот 31ви Меѓународен Атлетски Маратон - 07.08.2017

Со големо задоволство објавуваме дека на овогодинешниот 31ви Меѓународен Атлетски Маратон - Повеќе ...

 
 
Отворено писмо за дискриминаторните политики на 31от Меѓународен Атлетски Маратон - 01.08.2017

Скопје, 01.08.2017 година 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Женска граѓанска иницијатива АНТИКО – мрежа на граѓански организации за женски човекови права, најостро го осудува дискриминаторскиот пристап на организаторот на 31от Меѓународен Атлетски Маратон – Здружението Охридски Атлетски Маратон 2012, каде за исто истрчана патека, наградите помеѓу мажите и жените се драстично различни и варираат од 100-300 евра. Ова покажува дека дури и во услови на иста стартна позиција помеѓу жените и мажите, односно можноста да се натпреваруваат на истата патека, сепак, надоместокот, односно наградата не е ист за жените и м

 
 
Покана за завршна конференција под мотото „Таа гради иднина“ - 04.07.2017

На 05.07.2017 година (среда) со почеток од 11:00 часот во Холидеј Ин, ЖГИ АНТИКО и CARE Германија/Луксембург ја организараат завршната конференција во рамките на ЕУ проектот „Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот“. На конференцијата ќе ги презентираме спроведените активности, резултатите, предизвиците, препораките и заклучоците во однос на положбата на жената на пазарот на трудот, со акцент на жените од немнозинските етнички заедници.
Ги покануваме сите заинтересирани да ни се придружат!

ЖГИ АНТИКО е корисник на Институционалниот грант CIVICA Mobilitas.

 
 
Спроведена прва тркалезна маса во Скопје - 29.06.2017

На 29.06.2017 година, во салата на ОУ "Браќа Рамиз Хамид"ја спроведовме првата тркалезна маса на тема Создавање на овозможувачка околина за вклучување на жените на пазарот на трудот. Одлична дискусија и медиумска покриеност на настанот кој се одржа во рамките на ЕУ проектот Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот. АНТИКО е корисник на институционален грант на Civica Mobilitas.

 

 
 
 
 
 
РАБОТНИ СРЕДБИ СО ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ ВО ТЕАРЦЕ И КРУШЕВО - 26.10.2011
Жените од руралните средини од Крушево и Теарце ги одржаа првите работни средби со претставниците на локланата самоуправа предвидени во рамките на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство – III“ . Средбата со градоначалникот на општина Теарце г-дин Исен Асани, се одржа на 26.10.2011 во просториите на општината. Учество земаа жените кои се вклучени во проектните активности, локалниот тим, претставнички од АНТИКО и UN Women, како и членки на Комисијата за еднакви можности при советот на општината. Градоначалникот од страна на локалниот тим и претставничките на АНТИКО беше запознат со целите на проектот, активностите кои досега беа реализирани и оние кои следат, како и за очекувањата на жените ......
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.