Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas
 
 
среда, 29 март 2017
Календар на обуки за март 2017 година - 28.02.2017

Преземете го календарот за март 2017 за престојните обуки од третиот циклус, наменети за жени од немнозински етнички заедници од општините Скопје, Куманово, Штип, Тетово и Битола. Обуките се организираат во склоп на проектот „Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот“, поддржан од Европската Унија, а спроведуван од ЖГИ АНТИКО и CARE Deutschland/Luxembourg e.V. ЖГИ АНТИКО е корисник на институционален грант од Цивика Мобилитас. http://antiko.org.mk/Uploads/Kalendar_na_aktivnosti_mart_2017_mac_-_IEMWLM.pdf
 
 
ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ - 08.02.2017

Проектот „Здружени сили за заеднички интереси“ имплементиран од страна на ЦОСВ подружница Прилеп во партнерство со ЖГИ АНТИКО од Скопје и ЦГИ Прилеп, финансиран од Европска Унија во рамките на ИПА Програма за поддршка на граѓанско општество и медиуми 2014 објавува повик за мали грантови.

Целта на овој повик е зајакнување на влијанието на граѓанското општество во унапредувањето на односите во заедницата преку партиципативна демократија. Специфична цел на повикот е: – поддршка на процесот на градење на доверба во заедницата преку согледување на заедничките интереси на заедницата -да се стимулираат акции на локалните заедници за учество во процесите на донесување на одлуки на локално ниво.

Повикот за мали грантови е наменет за следните општини: Долнени, Кичево, Крушево, Велес, Чаир и Сарај. Преземете ги документите за повикот на следниот линк http://jointforces.eu/povik-za-ma

 
 
Покана за Граѓански собир во Општина Сарај - 22.12.2016

На 23.12.2016 година се одржува Граѓански собир во Општина Сарај, чија што цел е дефинирање на клучни прашања и предизвици на локално ниво и одредување на приоритети во Општина Сарај. За таа цел ги покануваме жителите од Општина Сарај и сите засегнати страни (особено локални граѓански организации) да земат учество во утрешниот Собир. Собирот се организира во склоп на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“, финансиран од Европската Унија. Проектот го спроведуваат ЖГИ АНТИКО во партнерство со ЦОСВ Подружница Прилеп и ЦГИ Прилеп.
 
 
ВАЖНО - ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТКИ За едукативни – креативни работилници за деца од Општина Штип - 15.11.2016

ВАЖНО!! Крајниот рок е продолжен до 2ри декември 2016 година.

Здружението Женска граѓанска иницијатива АНТИКО од Скопје и CARE Deutschland/Luxembourg e.V, бараат заинтересирани локални експерти/ки од Штип за организирање и одржување на креативни работилници за деца на возраст од 5 до 10 години.

Експертите/ките се бараат за ангажман во рамките на проектот „Вклучувaње на жени од етнички заедници на пазарот на трудот“, финансиран од Европската Унија, а спроведуван од страна на CARE Deutschland/Luxembourg e.V. во партнерство со ЖГИ АНТИКО.

Креативните работилници за деца се организираат во рамките на проектот чии главни активности се наменети за жени (мајки) од етничките заедници кои сакаат да ги зголемат своите капацитети и потенцијали за активно вклучување во пазарот на трудот.

Работилниците се предвидени за групи на деца од различни етничности на возраст од 5 до 10 години. Групите ќе

 
 
ВАЖНО - ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТКИ За едукативни – креативни работилници за деца од Општина Битола - 15.11.2016

ВАЖНО!! Крајниот рок е продолжен до 2ри декември 2016 година.

Здружението Женска граѓанска иницијатива АНТИКО од Скопје и CARE Deutschland/Luxembourg e.V, бараат заинтересирани локални експерти/ки од Битола за организирање и одржување на креативни работилници за деца на возраст од 5 до 10 години. Експертите/ките се бараат за ангажман во рамките на проектот „Вклучувaње на жени од етнички заедници на пазарот на трудот“, финансиран од Европската Унија, а спроведуван од страна на CARE Deutschland/Luxembourg e.V. во партнерство со ЖГИ АНТИКО.

Креативните работилници за деца се организираат во рамките на проектот чии главни активности се наменети за жени (мајки) од етничките заедници кои сакаат да ги зголемат своите капацитети и потенцијали за активно вклучување во пазарот на трудот. Работилниците се предвидени за групи на деца од различни етничности на возраст од 5 до 10 години. Групите ќе бидат составени од максимум 25 деца.

Пријав

 
 
 
 
 
Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Битола - 06.11.2015
ЖГИ АНТИКО во соработка со Комисијата за еднакви можности од Општина Битола, одржа работилници на тема „Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Битола“, на 03, 04 и 05 ноември, 2015 година. Во работилницата учество земаа 26 учесници - Претседателката на Советот на Општината, на Родовата комисија и Комисијата за буџет и финансии; Координаторката на Комисијата за еднакви можности; Советнички/ци од релевантните комисии; претставник од АВРМ Битола; претставници од ГО; жени претприемнички од Битола; невработени жен ......
 
Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Кичево - 30.10.2015
АНТИКО во соработка со Комисијата за еднакви можности на Општина Кичево, на 28, 29 и 30 октомври, организира работилници за подготовка на Нацрт акционен план за економско јакнење на жените во Општина Кичево. Во процесот на изработка на акцискиот план учествуват 30 учесник/чки - Советнички/ци, преседатели/ки на општински комиси, преставници од граѓански сектор, Агенцијата за вработување - Кичево, Регионалната стопанската комора, бизнис секторот, невработени жени и други засегнати страни од Кичево. Овие работилници се имплементираат во рамки ......
 
Како до родово одговорно креирање политики и буџетирање за органите на локалната самоуправа? Обука за јакнење на капацитетите на ГО и ЕЛС во Битола - 23.09.2015

Во рамките на проектот „Економско јакнење на жени“ во периодот 21-23.09.2015, х. Милениум во Битола, беше реализиран вториот циклус на обуки кој ги покриваша темите поврзани со родово одговорно креирање политики и буџетирање за органите на локалната самоуправа. На 16те претставници на граѓанските прганизации и локалната самоуправа им беше презентирано како може да се вклучи родовата перспектива во главните текови, на национално и локално ниво, кои се влезни точки на родово одговорно буџетирање во циклусот на креирање на политики ......

 
Втор циклус обуки за ГО и ЕЛС во Кичево: Проценка на влијанието на регулативата - 19.09.2015

На 18.09.2015 година, во општинската сала на Советот на општина Кичево, беше реализиран вториот циклус на обуки за претставници на граѓански организации и локалната самоуправа за јакнење на капацитетите за креирање и имплементирање на родово сензитивни политики. Со оваа обука беше поктиена темата проценка на влијанието на регулативата, и на неа присуствуваат 16 учесници од ГО и ЕЛС. Во рамките на оваа обука беа опфатени темите Улогата на регулативите и ризиците од лошо подготвената регулатива, Спроведување на ПВР Дефинирање на проблемот и ут ......

 
Обука за јакнење на капацитеите на ГО и ЕЛС во Битола - Проценка на влијанието на регулативата - 17.09.2015

На 17.09.2015 година, во хотел Милениум во Битола, ЖГИ АНТИКО го реализира првиот циклус на обуки за јакнење на капацитетите на претставици на граѓанските организации и единиците на локална самоуправа за креирање и имплементирање на родово сензитивни политики. Првиот циклус на обуки се однесуваше на проценка на влијанието на регулативата и беше посетена од 16 претставници на граѓански организации и локалната самоуправа на Битола. Во рамките на оваа обука, учесниците беа воведени во Улогата на регулативите и ризиците од лошо подготвената регу ......

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.