Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
 
 
недела, 17 декември 2017
Граѓански собир во Општина Карпош - 13.12.2017

Граѓански собир во Општина Карпош
Повеќе ...

 
 
КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017 - 07.12.2017

Во рамките на меѓународната кампања „16 дена активизам против насилтво врз жени и девојчиња“ Женската граѓанска иницијатива АНТИКО во ОУ„Кирил и Методиј“ спроведе работилница со жени од рурални средини на тема: „Облици на насилство врз жените и домашното насилство и мерки на заштита“.
Повеќе ...

 
 
ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017 - 07.12.2017

ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017 Во рамките на меѓународната кампањата „16 дена активизам против насилството врз жените и девојчињата, организирана од Женската граѓанска иницијатива АНТИКО, спроведена е работилница на тема: "Препознавање и заштита од родово базираното насилство" со ученици од осмо и од девето одделение во ОУ "26 ЈУЛИ" во Општина Шуто Оризари. 
Повеќе ...

 
 
Општина Теарце- - 06.12.2017

ТЕАРЦЕ 05.12.2017 Работилницата на тема "Препознавање и заштита од родово базираното насилство" беше спроведена со ученици од осмо и од девето одделение во ОУ "Кирил Пејчиновиќ" во Општина Теарце, во рамките на меѓународната кампања "16 дена за активизам против насилството врз жените и девојчињата, организирана од Женската граѓанска иницијатива АНТИКО. 
Повеќе ...

 
 
Куманово, 04/12/2017/ - 05.12.2017

Куманово, 04/12/2017/
Во одбележувањето на глобалната кампања 16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња организирана од ЖГИ АНТИКО-СКОПЈЕ во Советот на општина Куманово спроведена интерсекторска работилница на тема : „ Координирано дејствување – планирање на услуги за оснажнување и поддршка“, на настанот присуствуваа претставници на институции, локални граѓански организации и претставници на општината.

Повеќе ...

 
 
 
 
 
Средба со Претседателката на Советот на општина Битола - 22.05.2015

На 21.05.2015 година, претставници на тимот на ЖГИ АНТИКО, одржаа состанок со Претседателката на Советот на општина Битола, г-ѓа Силвана Ангелевска. Состанокот беше организиран со цел презентирање на проектот „Економско јакнење на жени во две општини“ кој го имплементира АНТИКО со поддршка од Британската Амбасада. Беа објаснети целите, активностите и очекуваните резултати од проектот, и беа дискутирани можностите за активно вклучување и поддршка на активностите од страна на општина Битола.

Претседателката истакна дека општина Битола ......

 
Економско јакнење на жени во две општини - 16.04.2015

Од април 2015 година, ЖГИ АНТИКО започна со имплементација на проектот „Економско јакнење на жени во две општини“ кој финансиски е поддржан од страна на Британската Амбасада во Македонија. Главната цел на проектот е дизајнирање на модел и пилотирање на партиципативен пристап базиран на докази во креирањето на ефективни родово политики за економско јакнење на жени. Проектните активности се спроведуваат во општините Битола и Кичево како мултиетнички општини кои во рамките на својата територија вклучуваат рурални и урбани средини. Проектот ќе ......

 
Национална конференција посветена на одбележување на 20 години од усвојувањето на Пекингшката декларација и платформа за акција - 06.03.2015

На 6ти март 2015 год., во Холидеј Ин, беше организирана Национална конференција за одбележување 20 години од усвојувањето на Пекингшката декларација и платформа за акција. Конференцијата го носеше глобалното мото „Јакнење на жените – јакнење на човештвото, претставете си“ под кое ООН, заедно со земјите членки ширум светот организираат настани по повод одбележување на одржувањето на светската конференција посветена на правата на жените во 1995 година во Пекинг. Конференцијата имаше за цел да не потсети на визијата и целите к ......

 
Поддршка на иницијативата за повторно активирање на родовите студии покрената од страна на студентите на Институтот за родови студии - 05.03.2015

Петиција за повторно активирање на институтот за Родовите студии

Дадете својата поддршка за родовите студии, потпишете се на петицијата која ќе ја надете на следниот линк: http://www.petitions24.com/genderstudiesmacedonia

Институтот за родови студии при Филозофскиот факултет на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ е единствената образовна единица во Република Македонија на која може да се стекне формално академско образование на додипломски студии од областа на родовата проблематика. Неговото отворање предизвика ......

 
1 МИЛИЈАРДА КРЕВА РЕВОЛУЦИЈА - 14.02.2015

На ден 14.02.2014 година, 14 организации кои го третираат прашањето за искоренување на насилството врз жените и девојчињата, меѓу кои и ЖГИ АНТИКО, пред трговскиот центар Сити Мол во Скопје, ја организираат меѓународната кампања и танцот „1 МИЛИЈАРДА КРЕВА РЕВОЛУЦИЈА“.

Кампањата „1 Милијарда се крева“ е од интернационален карактер и е најмасовна акција за спречување на насилството врз жените во историјата на човештвото. Овој настан претставува повик за акција врз основа на неверојатни статистика дека 1 од 3 же ......

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.